Bismillahirrahmanirrahim

Neden Çok Eşliydi

Bu soru kimler tarafından hangi amaçla soruluyor?

1400 yıl öncesinde Peygamber’imizin (Asm) mucizelerini gözle görüp inkar edemedikleri için ve para, ÅŸan, şöhret, kıskançlık ve benlik hırslarından “O sihirbazdır” ”O Yalancıdır” gibi iftiralar atmışlardır. Åžimdi ise aklî peygamberlik delillerini ve Kur’an-ı Kerim’in bilimsel mucizelerini çürütemeyen yabancı düşünceler Müslümanlara bu tarz fitneler atıp dinden soÄŸutmaya çalışıyorlar. Allah’ın izni ile bunu hiç bir zaman baÅŸaramayacaklar, çünkü elimizdeki hakikatler çürütülemez niteliÄŸindedir.

Evlilikleri Åžehvani miydi?

En ağır iftira “ÅŸehvet sebebiyle çok evlilik yapmış” HaÅŸa!. Peygamberimiz (Asm) dost ve düşmanın ittifakıyla, bulunduÄŸu toplumun en ahlaklı ve iffetli genciydi ve O’na her konuda güvenilirdi, bir olayda ” El-emin o! Muhammed o! Onun aramızda vereceÄŸi hükme razıyız!”(1) bu ÅŸekilde hitap edilmiÅŸtir. El emin unvanını almasında ise 25 yaşına kadar iffetini korumasının çok büyük payı vardır. Åžimdi evliliklerinin ÅŸehvani olmadığını ispatlayalım;
Ülkemizde batıya göre doğuda yaşayan erkeklerde hanımlarda daha olgundur ve sıcaklık farkı sebebiyle daha erken ergenliğe girerler. bunu birde Arabistan Yarımadası için düşünelim ki şehvet erken yaşta artar ve erken yaşta düşer, tıbbi araştırmalara göre en yoğun olduğu zaman ise 15 yaşından 40 yaşına kadardır. Şimdi Peygamberimizin(sav) evliliklerini inceleyelim;
Ä°lk evliliÄŸini 25 yaşındayken; iki kez evlenip boÅŸanmış 40 yaşında dul bir hanımla yaptı, bu evlilik 25 yıl sürdü ve o hanım vefat ettikten sonra da yasını tutarak 3 sene kimseyle evlenmedi, 25 yaşına kadar iffetle bekledikten sonra evlenip 50 yaşına kadar tek bir kadınla hayatını devam ettirmiÅŸ ve onun vefatından sonra da 3 sene yasını tutmuÅŸ bir kimseden ÅŸehvani bir evlilik beklenir mi? Ä°nsaf! Hatta 40’lı yaÅŸlarda şöyle bir teklif geldi;
“Sana, içimizde en zengin adam olacak ÅŸekilde mal verelim, istediÄŸin “kadınla” evlendirelim! Yeter ki sen, ilahlarımızı inkardan vazgeç!” (2) O ise bu tarz tekliflerin hepsini reddetti;
“GüneÅŸi saÄŸ elime, ayı da sol elime verseler, ben yine bu dinden, bu tebliÄŸden vazgeçmem!” (3) dedi. Bu tarz bir cevabın ardından ÅŸehvetle alakalı bir tereddüt dahi söz konusu olamaz.

Hz. Muhammed (sav)’in EÅŸleri ve Evlilik Hikmetleri?

Bir sonraki evliliÄŸi ise 55 yaşındaki dul ve kimsesiz olan 2. EÅŸi Sevde validemizdir 1 sene evliliÄŸinden sonra bir kaç sene içinde 10 evlilik daha yapıyor ve “çok evlilik” kavramı tâ 54 yaşındayken ilk kez gerçekleÅŸiyor.

3. EÅŸi Hz. AiÅŸe validemiz ile EvliliÄŸi ve Hikmeti?

EvliliÄŸi;
Öncelikle yaşı ile ilgili rivayetleri inceleyelim; AiÅŸe validemiz bazı rivayetlerde 9 yaÅŸlarında evlendiÄŸi gözüküyor bazısında ise 18 yaÅŸlarında evlendiÄŸine dair rivayetler var. Bu konu da ablası Esma’nın vefat yaşı ve Kıyamet suresinin iniÅŸ tarihiyle hesaplandığında evlilik yaşı 18 olduÄŸu görülüyor (4). Peki neden 9 yaÅŸ rivayetleri var? O durum da şöyle; Araplarda bekar olan hanımlar adet gördüğü yaÅŸları ile bilinirdi.(5). Yani; “Bu bekar kız 9 yıldır adet görüyor” gibi bu da 18 yaÅŸ rivayetlerini doÄŸruluyor ve sıcak ülkelerde erken olgunluk görüldüğü için Türkiye koÅŸullarına göre ortalama 24-25 yaÅŸlarında ki bir bayana denk geliyor bunun en güzel örneÄŸi doÄŸulu bir bayanın batılı bir bayandan çok daha olgun olmasıdır. En önemlisi de en ufak bir hatayı bekleyen müşrikler bu duruma hiç iftira atmıyor yada itiraz etmiyor çünkü o yaÅŸ evlilik için anormal bir durum deÄŸil. Hem Hz. AiÅŸe validemiz peygamber efendimizi çok severdi ve Hz. AiÅŸe’nin farklı zamanlarda beni ne kadar seviyorsun diye sorup kördüğüm gibi cevabını almıştır.(6) Buda birbirlerini severek evlendiklerini kanıtlar niteliktedir.

(Esma 100 yaşındayken, hicretin 73. Yılında vefat etmiÅŸtir. Hicret vaktinde 27 yaşındaydı. Hz. AyÅŸe ablasından 10 yaÅŸ küçük olduÄŸuna göre, onun da hicretten sonra 17-18 yaşında olması icap eder.” Evlilik ise Hicretten 7 ay sonra gerçekleÅŸmiÅŸtir.)

Hikmeti;
Ayrıca Peygamberimiz(sav) 54 yaşına geldiÄŸinde ev halinin artık genç bir beyin tarafından en ince ayrıntısına kadar kayıt altına alınması gerekiyordu çünkü o bir peygamberdi ve Ali Ä°mran suresi 31. ayette ona uyulması gerektiÄŸi söyleniyordu. Onun ne yaÅŸadığını bilmeden ona nasıl ittiba edebilirdik? Evet bu noktada ise hem kendi rızası ile en uygun kiÅŸi babası sıddık ünvanını almış olan ve zekasına tüm mekkenin hayran olduÄŸu Hz. Ebubekir’in kızı Hz. AiÅŸe’dir. AiÅŸe validemiz 2100 den fazla hadisle en çok hadis rivayet eden 4. sahabedir. Ayrıca 9 yıl evli kalan AiÅŸe validemiz Peygamberimizin(sav)’in vefatından sonra 48 yıl daha yaÅŸamış ve dine muazzam hizmetleri olmuÅŸtur.

DiÄŸer Evlilikler ve Hikmetleri;

4. EÅŸi Hafsa validemiz Hz. Ömer’in kızıdır eÅŸi ÅŸehit düştükten sonra kızının yalnız kalmasına üzülüp Hz. Osman ve Hz. Ebubekir’e himaye etmesi, evlenmesi için teklif etmiÅŸ onlar kabul etmeyince peygamberimiz (asv) himaye altına almış ve evlenmiÅŸtir. 5. EÅŸi Zeynep validemiz 60 yaşında ve kimsesizdir. 6. EÅŸi Ãœmmü Seleme validemiz 65 yaşında ve 4 çocukludur. 7. EÅŸi Ãœmmü Habibe validemiz 55 yaşındadır ve evliliÄŸin ardından Ebu Sufyan kızı himaye altına girdiÄŸi için müslümanlara iÅŸkenceleri hafifletiyor. Artık peygamberimiz(sav) 60 yaÅŸ dolaylarında ve 8. EvliliÄŸi Cuveyriye validemiz dul bir hanımdır Mustakil Kabilesinin Reisinin kızıdır evlilik sonucunda 700 esir salıverilir. 9. EÅŸi Safiye validemiz, duldur ve Nadir OÄŸullarındandır ve sonraki 10. EÅŸi Mariyet-ül Kıbtiyye ve 11. EÅŸi Meymune validelerimizde dul orta yaÅŸlıdır, evliliklerde siyasidir ve kan dökülmeleri ve savaÅŸlar engellenmiÅŸtir, 12. EÅŸi Zeynep validemiz ise dul ve 50 yaşındadır ve bu evlilik Allah’ın emridir, ayettir. Ayrıca evliliklerin tamamı eÅŸlerin evliliÄŸi kabul etmesi üzerine gerçekleÅŸmiÅŸtir. Gerek validelerimizin yaÅŸları ve 11’inin dul olması olsun gerek peygamberimizin yaşı olsun ÅŸehvaniyetin zerresi görülmüyor.

Çok Eşliliğin Önemli Bir Hikmeti Daha Var;

Peygamber Efendimiz (sav)’in sözleri, sokak vaziyetleri, ev halleri, farklı olaylara tavrı ve diÄŸer tüm hareketleri dinin kaynağıdır, hükümleridir. (“O arzularına göre konuÅŸmaz.” Necm-3) (“Beni seven habibime uysun” Al-i imran-31) Erkek Sahabeler hayatının büyük kısmını kayıt altına alıyor fakat özel dairesindeki halleri yani aile yapısının kaydı da gerekliydi. Bu tarz kayıtlar ve ilim tahsili için iki okul kurulmuÅŸtu birisi “Ashab-ı Suffe Okulu” evlenmeyen ekeklerden oluÅŸuyor ve sırf ilim tahsil edip hadis rivayet ediyorlar diÄŸeri ise Peygamberimizin (asv) eÅŸlerinden oluÅŸan “Ezvac-ı Tahirat Okulu” eÅŸlerinden oluÅŸmasının sebebi ise aradan “Namahrem Perdesini” kaldırıp aile hukukunu, kadınların deÄŸiÅŸik hallerini, ayrıntılarını ve dinin esaslarını doÄŸru ÅŸekilde aktarmaktır. Bu duruma AiÅŸe validemizin 2100 hadis rivayet etmesini örnek gösterebiliriz.

Farkettiyseniz eşlerden genç, orta yaşlı ve yaşlı olanlar, sonra genç kız olan, dul ve çocuksuz olan, dul ve çocuklu olanlar ayrıca çeşitli kabilelerden, farklı ülkelerden olanlar var, en önemliside ilimî ve ahlaki konularda çok ileri düzey de olanlar var. Tamamı bir çok yönüyle birbirinden farklı bu durumun hikmeti ise her çeşit erkeğin her konuyu rahatça peygamberimizle görüşebiliyor olup, bayanlarda namahrem durumlar ve farklı evlilik yaşantısı olduğu için ve soramamalarıdır. Bu noktada ki ihtiyaç ise o validelerimizle gideriliyor.

Dinin hükümleri ve özel halleri yani; ”Esrar ve ahkâm-ı dinin hemen yarısı, belki onlardan (EÅŸlerinden) geliyor. Demek bu azîm vazifeye, birçok ve meÅŸrepçe muhtelif ezvâc-ı tâhirat lâzımdır.” (7)

Çok evli olmasının hikmetide burda ortaya çıkıyor ayrıca peygamberimiz dinin yarısı olarak hanımlarını gösterdiÄŸi hadislerde vardır. Son olarak 9 yıl evli kalan AiÅŸe validemiz Peygamberimizin(sav)’in vefatından sonra 48 yıl daha yaÅŸamış ve dine muazzam hizmetleri olmuÅŸtur ayrıca Ezvac-ı Tahirat okuluda geliÅŸerek devam etmiÅŸtir.


(1) Ä°bn HiÅŸam, Sîre, c. 1, s. 209 / Ä°bn Sa’d, Tabakat, c. 1.

(2) Ä°bn HiÅŸam, a.g.e., c. 1, s. 368.

(3) Siretu Ä°bn HiÅŸam, 1/266.

(4)http://www.sorularlaislamiyet.com/article/2393/hz-ayse-ra-validemiz-peygamberimizle-evlendiginde-kac-yasindaydi.html.

(5) Musa Carullah, Hatun, 81, Kitabiyat Yay. Trc. Mehmet Görmez.

(6) Ebu Naim el-Ä°sbahani, Hilyetü’l Evliya, II, 44; Ä°bn Hacer el-Askalani, Lisanü’l Mizan, I, 242.

(7) Risale-i Nur/ Mektubat/ 7.Mektup