Evet doğru okudun… Ne yazık ki bize en çok gelen mesajlardan birisi de bu.
“SİZ RİSALEYİ KUR’AN’DAN DAHA ÇOK ÖN PLANDA TUTUYORSUNUZ.” diyen insanlar türemeye başladı etrafımızda.
Bu saçma soruya mecburen umuma açık bir vaziyette cevap yazmak icap etti.
Bazı kardeşlerimiz “halis” niyetle öğrenmek için sorarken bazıları ise “fitne” amacı ile UMUMDA bu soruyu göz önüne sererek bir ÇELİŞKİ oluşturmaya başladı.
Halis niyetli kardeşlerim için BİLGİLENDİRİCİ, fitneciler için bir gaflet tokadı olacak bu yazı inşâallah.
Ön yargılarınızı bir kenara koyarak okumaya devam edin. 😊
🌟Bismillahirrahmanirrahim.
Tarihçe-i Hayat’ta bahsedildiği gibi:
“Bediüzzaman, Risale-i Nur’u hiçbir makam ve meşrebin tesiri altında kalmadan, maddî-manevî hiçbir menfaat ve hissiyat karışmadan, doğrudan doğruya Kur’an-ı Hakîm’in umumun istifade edebileceği ve umuma hitab eden hakikatlarını tefsir etmiş, bu hakikatların tercümanlığını yapmıştır. Te’lif ettiği âsârından herkes istifade edebilmektedir. Bir taifeye, bir sınıf halka mahsus değildir. Bu Tarihçe-i Hayat, okuyucuların nazarını -bu zamanda- Kur’anın hikmet nurları olan Risale-i Nur’a çevirip, ondan istifadeyi gösterecektir. Said Nursî ise; Kur’anın hizmetinde fedakârane çalışmış, Sünnet-i Peygamberîye ittiba’ etmiş, nümune-i imtisal bir zât olarak görünmektedir.”
🚩Risale-i Nur asrımıza bakan bir Kur’an tefsiridir. Meal okumak çok ama çok yetersiz kalacağı esbabı ile Kur’an’ı daha iyi hazmetmek ve konuları daha iyi anlamak için TEFSİRE başvurmak en mantıklı tariktir. Meal kelime anlamını verirken tefsir daha derin konularla Kur’anı anlatır. Bu yüzden tefsiri mealden daha ehemmiyetli buluyoruz. Tefsir okuma amacımız bu.
🚩BINLERCE TEFSİR ARASINDAN NEDEN RİSALE-İ NUR okuyoruz bunu da seninle konuşalım… Risale-i Nur tefsiri asrımıza bakan ve asrımıza uygun bir dille yazılmış bir tefsirdir. HER TEFSİR ASRINA BAKTIĞI GİBİ RİSALE-İ NUR DA AHİR ZAMANA BAKMAKTADIR. Ve içindeki imanî meselelerin bazı bablarını 10 yaşındaki ufak bir çocuğa anlatsak dahi anlayacağı gibi bazı meselelerle de ATEİZM-DEİZM ve saire gibi inançları ilzam edebileceğini ve ettiğini okuyan birçok insan müşahede etmiştir.
Daha 14 yaşında bulunduğu yerdeki tüm alimleri ilzam eden ve yaşıtındaki çocuklardan üstün zeka olup medreseleri umulmadık vakit içerisinde bitiren, HOCALARIN DAHİ O 14 YAŞINDAYKEN ONDAN GİZLİ GİZLİ DERS ALMASI… Böyle bir zâtın eserini okumak için BUNLAR SADECE BİLDİĞİMİZ, GÖRDÜĞÜMÜZ SEBEPLERDEN BİRKAÇI…
Âlem-i İslamda önemli bir şahsiyeti olan Bediüzzaman’ın eserlerini okumamak için hiçbir esbab yok. Aksine okumak bir şereftir…
🚩Kur’an okumuyormuşuz… Risale’ye daha öncelik tanıyormuşuz… 😊 Benim de yeni haberim oldu. DIŞARIDAN SADECE GÖRDÜĞÜ İLE YARGILAYAN BİR AVUÇ İNSANIN PALAVRASINDAN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİLDİR BU. -Öğrenmek için soranlar müstesna.-
Aslında bu konuyu bir teşbih ile anlatarak gayet güzel bir şekilde izah edebiliriz…
Düşünelim ki karşımızda koskocaman bir saray var. Ama baya uzakta bir saray. Bulutlardan zoraki görebiliyorsunuz. O güzel sarayı nazara almak için yanınızdaki bir dürbünü çıkarıp ona bakıyorsunuz. Ve dürbün ile sarayı gayet net bir şekilde görüyorsunuz. Yanınızda bulunan adam size “Ya sen ne yapıyorsun? Senin gözün zaten var. Dürbünle bakma. Bu saraya hakaret olur. Dürbüne ihtiyacın yok!” dese… ne kadar AHMAKÇA olur değil mi?
Çünkü zaten gözün için kullandığını göze zarar olarak görmek mantıksız oluyor. Sarayı daha iyi müşahede etmek için yaptığını saraya hakaret sayıyor.
Tıpkı bu misal gibi… KELAMLARIN PADİŞAHI Kur’anı daha iyi anlayabilmek için okuduğumuz, dürbün misali RİSALE-İ NUR’un hiçbir zararı yoktur ve KUR’AN’DAN DAHA ÖNCE GETİRİYORLAR DİYE BİR ŞEY DE OLAMAZ.
Hem bir nur talebesi haftasını 1 cüz okumadan kapatmadığı hâlde ve çektikleri tesbihatta Kur’an ayetleri geçtiği hâlde OKUMUYORLAR demek İFTİRADIR.
Ve iftira çok çirkindir!
Hem yalan hem gıybettir.
Velhasılıkelam:
AMAÇ KUR’AN… ARAÇ RİSALE…
Selam ve dua ile kardeşim…😊
Yorumlar (0)