Uzun bir süre yazılarıma ara verdikten sonra renkli bir yalan söylemeyeceğim korkmayın. Bazen arkadaş ortamındayken karşılaştığım yalanları bir duysanız… Yazsam roman olur, o kadar fazla… İlkokulda bir arkadaşım vardı. Adam o kadar profesyonel yalancıydı ki yalanlarını para ile satmayı bile düşündüğü oluyordu. Muhakkak siz de arkadaş çevrenizde böyle insanlara şahit olmuşsunuzdur. Hatta belki de yaşantınızın bir kısmında bilerek veya bilmeyerek yalana başvurmuşsunuzdur. Bu yalanlara beyaz yalan gibi tatlı bir isim takmakla olay basitmiş gibi görünüyor. Bu yalanlardan benim karşılaştıklarımdan düşündüm de o kadar fazla ki birkaç tanesini sizlerle paylaşayım:

 

“Telefonum sessizdeydi.”

“Bugün her yerim ağrıyor.”

“Birazdan oradayım.”

“Kilo vermişsin.”

“Bir ara görüşelim.”

“Şimdi seni arayacaktım ben de.”

“İndirim vardı.”

“Off fena trafik vardı.”

Bir de çoğunlukla liseli gençlerin arasında duyduğum yalanlardan bazıları da şunlardır:

“Paket benim değil arkadaşın, bende kalmış.”

“Bu hafta evdekiler hiç para vermedi.”

“Hastaydım hocam.”

“Cüzdanım evde kalmış.”

“Yarın sigarayı bırakıyorum.”

 

Unutmadan bir de zamanın aşıkları arasında dolanan yalanlar var ki sormayın gitsin:

“Senin gibisini hiç görmedim.”

“Senden hiç ayrılmayacağım.”

“Senin için ölürüm ben.”

“Sorun sende değil bende.”

“Yarım saate hazırlanırım.”

Bir de bu yalanları söyleyenlerin en büyük yalanıdır:

“Ben hiç yalan söylemem.”

Yazımın bu kısmını okurken yüzünde ufak da olsa bir tebessüm oluştuğunu biliyorum. Fakat yalan konusu aslında bu kadarda basit ve beyaz değil. Çünkü bir kişi yalan söylerken anı kurtarmaya çalışır. Yalan söyleye söyleye artık belki de söylerken çekinmez hâle gelir. İşte YALAN “hem maddi hem manevi âlemimizde yaralar açmakta” ve bu küçük bir yalan bundan bir şey olmaz dediğimiz yalanlar ise ardından çok büyük sorunlar getirmekte. Yalanın maddi olarak zararlarından bahsedecek olursak:

Yalan toplumsal hayata siyasi çevreye ve aile ilişkilerine ciddi zararlar verir. Yalanın olduğu yerde güvenden bahsedemeyiz. Yalanın olduğu yerde ticaret ilişkileri de zayıflar ki yalancı biriyle ticari ilişki kurmak istemeyiz. Yalan arkadaş ilişkilerini de etkiler. Mesela bir arkadaşımızın birinden yalan bir söz duyduğumuzda ömür boyu onun söylediği o yalanı unutmaz ve o kişiye endişeli olarak bakarız. Böylece yalan insan ilişkilerini öldüren bir zehir olur.

Yalan Kur’an-ı Kerim’de de birçok kez belirtilmiştir. Şöyle ki:
“Ey iman edenler! Allah’tan korkun ve doğru söz söyleyin.” (Ahzab Sûresi 33/70) ,
“…. Yalan sözden sakının.” (Hac Sûresi 22/30) gibi yalan hakkında birçok ayet var.

Yani aslında bu basit olarak gördüğümüz yalan, şiddetle yasaklanan bir emirdir.

Peygamber Efendimiz (s.a.v) yalan hakkındaki bir hadisinde şöyle buyurmuştur:
“Doğruluk iyiliğe, iyilik de cennete götürür. İnsan doğruyu söyleye söyleye Allah katında ‘sıddık(dürüst)’ olarak yazılır. Yalan söylemek kötülüğe, kötülük de cehenneme götürür. İnsan yalan söyleye söyleye sonunda Allah katında ‘kazibun (yalancı)’ olarak yazılır.” (Buharî, Edeb,69)

Peygamberimiz (s.a.v) bir diğer hadisinde:
“Mü’min, her hataya düşebilir ama hainlik yapamaz ve yalan söyleyemez.” (İbni Ebi Şeybe, Bezzar)

Bediüzzaman Hazretleri ise yalan hakkında şunları söylemiştir:

“Kizb(yalan) küfrün esasıdır. Kizb nifakın birinci alâmetidir. Kizb, Kudret-i İlahiye’ye bir iftiradır. Kizb, Hikmet-i Rabbaniye’ye zıttır. Ahlâk-ı Âliye’yi tahrib eden, kizbdir. Âlem-i İslâmı zehirlendiren ancak kizbdir. Âlem-i beşerin ahvalini fesada veren, kizbdir. Nev-i beşeri kemalâttan geri bırakan, kizbdir. Müseylime-i Kezzab (Yalancı müseylime. Peygamberlik iddiasında bulunduğu için kezzab ‘çok yalancı’ adı verilmiştir.) ile emsalini âlemde rezil-ü rüsvay eden kizbdir.”(1)

Evet kardeşim büyük olsun küçük olsun yalan yalandır. Bunu farklı tatlı isimlerle ifade edip içini rahatlatma. Bu kadar şiddetli emir varken hem maddi hayatını hem de manevi hayatını zehirleme. Hazer (Dikkat) et ve dikkatle bas ve batmaktan kork çünkü önce küçükten başlarsın. Bir bakmışsın bataklığın dibindesin ve yalancı bir adam olmuşsun. Bu arada an kurtarmak için yalana başvurdun ya onu yapma! Sonsuz hayatını kurtarmak için doğruluğa ve güvenirliğe çalış ve de ki:
Biz ki hakiki Müslümanız, aldanırız fakat aldatmayız. Bir hayat için yalana tenezzül etmeyiz! ALLAH’a emanet..


(1) Risale-i Nur | İşarat’ül İ’caz | sf. 93